corona test - testen op covid19

Corona test; snel duidelijkheid door middel van een Antigeen test

Wil jij snel duidelijkheid en weten of je besmet bent geraakt met het Covid-19 virus? Dan kun je een antigeen test af laten nemen. Een antigeen test is een sneltest, waardoor je binnen 15 tot 30 minuten al weet of je besmet bent geraakt. Wanneer de test een positief testresultaat geeft ben je besmet, en wanneer de test een negatief testresultaat aangeeft ben je niet besmet geraakt. Echter betekent een negatieve uitslag niet meteen dat je niet besmet bent met het Covid-19 virus. Een antigeen test geeft namelijk vaker dan een PCR-test een onjuiste uitslag. Ondanks een negatieve uitslag van de test, toch besmet zijn met het virus. Het tegenovergestelde hiervan is natuurlijk ook mogelijk. Een negatieve testuitslag van de antigeen test betekent dus nog niet dat je niet besmet bent en niet in quarantaine hoeft. Ervaar je Covid-19 gerelateerde klachten en worden deze na de antigeentest alleen maar erger? Neem dan direct contact op je huisarts of de huisartsenpost.

 

Wanneer is een antigeentest geschikt?

Ondanks dat een antigeen test niet altijd even betrouwbaar is, zijn er toch situaties te bedenken waarin het raadzaam is om zo’n test te doen. In de volgende situaties is een antigeen test geschikt:

  •       Je hebt klachten die lijken op de bekende klachten van het Coronavirus. In dit geval kun je een antigeen test laten doen. Wel is het belangrijk dat je hierbij let op het volgende:
  •       De test die wordt gebruikt moet goedgekeurd zijn door het RIVM
  •       Wordt er een antigeen test afgenomen? Dan dient dit te allen tijde gedaan te worden onder supervisie van een BIG-geregistreerde (basis)arts.
  •       Geeft de test een positieve testuitslag aan? Dan moet de testlocatie van de antigeen test hier melding van maken bij de GGD.

Naast dat er situaties zijn waarin het raadzaam is om een antigeen test te laten doen, zijn er ook situaties waarin dit niet het geval is.

corona testen - de sneltest voor covid19

Wanneer kan een antigeen test niet afgenomen worden?

In de volgende situaties is een antigeentest geen geschikte test

  •       Zit je in thuisquarantaine en wil je na ongeveer vijf dagen een Coronatest laten doen? Dan moet je geen antigeentest laten doen, maar een PCR-test. Gebruik het telefoonnummer dat je hebt gekregen om een afspraak bij een PCR-teststraat te maken.
  •       Werk je in de zorg? Of kom je op een andere manier in aanraking met mensen met een kwetsbare gezondheid? Laat dan geen antigeen test doen en kies voor een betrouwbare PCR-test.
  •       Heb je zelf een zwakke gezondheid? Ook dan kun je geen antigeen test laten doen. Neem wel altijd even contact op met je huisarts op het moment dat je Corona gerelateerde klachten ervaart.

Een antigeen test kan dus een goede testmethode zijn om er snel achter te komen of je het Coronavirus bij je draagt, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Sinds kort wordt de Healgen Coronatest ook ingezet als zelftest! Dezelfde test maar dan met een kort wattenstaafje.

Lees meer over Corona testen.

Scroll naar boven