Een verkeerde werkhouding kan ertoe leiden, dat je te maken krijgt met rug- en nekklachten. Ook kunnen blessures tijdens het sporten voor een vervelende pijn aan gewrichten zorgen, waarmee fysiotherapie noodzakelijk wordt. Moet je de aangeboden fysiotherapie in zo’n geval volledig zelf bekostigen, of wordt een deel van de kosten vergoed door je verzekeraar? In dit artikel vertellen we je meer over de dekking die een basisverzekering biedt bij de noodzaak van fysiotherapie. Wanneer je weet dat je het komende jaar fysiotherapie nodig zal hebben, dan is het verstandig om te letten op de dekking die verzekeringen bieden. Handige vergelijkingstools maken het vergelijken van verzekeringen heel eenvoudig.
Dekking vanuit de basisverzekering
In de basisverzekering dekt de zorgverzekering behandelingen bij een fysiotherapeut vaak maar zeer beperkt. Enkel wanneer er sprake is van een chronische aandoening, waarvan reuma een voorbeeld is, worden (een deel van) de kosten vergoed door de verzekeraar. Let wel, het gaat om een chronische aandoening waarvoor je al minimaal 20 behandelingen hebt gehad bij de fysiotherapeut. Voor de 21e behandeling worden veel problemen met gewrichten nog niet als chronisch beschouwd door verzekeraars. Op internet vind je een lijst met chronische aandoeningen.
Extra bescherming met een aanvullende verzekering
Om ook de eerste 20 behandelingen bij een fysiotherapeut vergoed te krijgen, kan het zinvol zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten. Doe dit aan het begin van het nieuwe jaar, zodat je goed gedekt bent in het nieuwe jaar! Tussentijds is het niet mogelijk om je zorgverzekering aan te passen. Met een aanvullende verzekering worden alle behandelingen bij de fysiotherapeut behandeld, wanneer er sprake is van een chronische aandoening.
Let op: ook voor de door een verzekeraar vergoedde behandelingen geldt een eigen risico. De hoogte van het eigen risico wordt doorgaans ieder jaar aangepast.