Hoe draagt ergonomisch werken bij aan jouw vitaliteit?

Een vitaal en energiek gevoel is hetgeen we allemaal proberen vast te houden. Zeker na een vakantie verschijnen werknemers vaak vol goede moed en energie op de werkvloer! Een verkeerde werkhouding of een ongezond levenspatroon kan er echter toe leiden, dat dit al snel verandert naar een futloos gevoel. Er zijn verschillende manieren om je vitaliteit te verbeteren of te behouden. In dit artikel gaan we in op de rol van ergonomisch werken in dit geheel. Ergonomisch werken is steeds populairder geworden, nu er meer aandacht komt voor de verkeerde werkhouding van veel mensen met een kantoorbaan.

 

Het gevolg van een verkeerde werkhouding is dat veel mensen al in een vroeg stadium te maken krijgen met rug- en nekklachten. Niet alleen zijn deze klachten vaak behoorlijk pijnlijk, ook kunnen ze ertoe leiden dat mensen minder productief werken. Iets wat je zeker als werkgever wenst te voorkomen! Reden genoeg om eens kritisch naar je eigen vitaliteit te kijken.

 

Maak gebruik van een sta-/zitbureau op kantoor

Naarmate de werkdag vordert, komen mensen steeds verder onderuitgezakt op hun bureaustoel te zitten. Vaak beginnen ze moe te worden en maakt het idee dat ze nog twee uur moeten, bepaald niet energieker! Met behulp van een sta-/zitbureau wordt het makkelijker om de juiste werkhouding vast te houden. Op het moment dat je merkt dat je steeds verder onderuit begint te zakken, kun je het bureau een tijdje verhogen. Nu kun je een uurtje staan in plaats van zitten. Deze ergonomisch verantwoorde manier van werken maakt de kans op klachten aan de nek of rug aanzienlijk kleiner.

 

Vanzelfsprekend is het belangrijk om rechtop te staan als je het bureau verhoogd hebt. Zou je op het bureau leunen met je ellebogen, dan zou het effect van een sta-/zitbureau verdwijnen. Deze bureaus zijn overigens heel eenvoudig online te bestellen! Ook voor je kantoor aan huis kan een dergelijk bureau goed van pas komen.

 

Een laptopstandaard voor op je bureau aanschaffen

Wanneer je een sta-/zitbureau aan het interieur van je kantoor hebt toegevoegd ben je er nog niet. Overweeg bijvoorbeeld ook eens om een laptopstandaard te gebruiken op je bureau! Een laptopstandaard verkleint de kans op klachten aan je nek. Tijdens een werkdag zal je een groot deel van de tijd met je nek voorovergebogen zitten. Enerzijds omdat je laptop te laag staat, anderzijds omdat je de letters op het beeldscherm wellicht niet goed kunt zien. Het laatste probleem is eenvoudig op te lossen, door in te zoomen. De laptopstandaard verhelpt ook het eerste probleem.

 

De kans op nekklachten is de afgelopen jaren toegenomen, doordat flexwerken aan populariteit wint. Doordat mensen niet langer een eigen kantoor hebben, werken zij niet meer op vaste computers. In plaats van een vaste computer gebruiken ze overal en altijd een laptop. Dit vergroot de kans dat zij voorovergebogen werken, wat nekklachten in de hand werkt. Naast een laptopstandaard kunnen ook een ergonomisch toetsenbord en een ergonomische muis goed van pas komen bij het voorkomen van lichamelijke klachten.

Scroll naar boven