slecht ter been

Slecht ter been? Tips om het leven leuker en makkelijker te maken

Wanneer mensen ouder worden, kan het voorkomen dat ze slecht ter been worden. Hierdoor kan het voor veel ouderen lastig zijn om hun dagelijkse handelingen uit te voeren. Maar, niet alleen ouderen kunnen slecht ter been worden, dit kan ook voorkomen bij jongeren. Ook voor jongeren zal het leven er anders uitzien dan wanneer zij niet te maken hebben met deze beperking. Voor mensen die slecht ter been zijn is het belangrijk dat zij wel in beweging blijven -hoe moeilijk het af en toe ook kan zijn-. Dit artikel legt de focus op een aantal activiteiten en hulpmiddelen om het leven een stuk makkelijker te maken voor mensen die slecht ter been zijn.

 

Fysiotherapie

Bij lichamelijke klachten kan er hulp ingeschakeld worden van een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut zal eerst onderzoeken waar de klachten vandaan komen door vragen te stellen en de patiënt een aantal oefeningen te laten doen. Vervolgens wordt een plan gemaakt voor het herstel van het lichaam. Het kan ook voorkomen dat een fysiotherapeut de klachten niet kan oplossen. In dit geval kunnen de spieren wel losgemaakt worden door bepaalde oefeningen te doen. Vaak is er een speciale oefenzaal waar patiënten heen kunnen gaan om hun oefeningen uit te voeren. In de zaal lopen vaak fysiotherapeuten die eventueel kunnen helpen bij het uitvoeren van de oefeningen. Daarnaast kan het ook gezellig zijn in de oefenzaal omdat ouderen regelmatig daar zijn om hun oefeningen te doen.  Door samen te oefenen, motiveer je elkaar ook en dit maakt het ook een stuk leuker. Wanneer het niet mogelijk is om naar de praktijk te gaan, bieden sommige therapeuten een andere oplossing aan. Namelijk fysiotherapie aan huis. Neem hiervoor contact op met de zorgverzekeraar om te informeren of dit mogelijk is.

 

Zwemmen

Een andere oplossing om de spieren soepel te maken is door regelmatig te gaan zwemmen. Zwemmen is niet alleen goed voor het lichaam maar zorgt ook voor ontspanning en minder stress. Ook voor als je slecht ter been bent kan zwemmen een oplossing zijn om toch de dagelijkse beweging te krijgen. Een halfuur tot één uur per week zwemmen kan al voldoende zijn. Zwembaden in Nederland hebben vaak één dag in de week dat het water extra warm is. Dit is speciaal voor mensen met lichamelijke klachten.  Maak het zwemmen gezellig door een vriend of vriendin mee te vragen of meld je aan bij een speciale zwemclub voor ouderen.

 

Hulpmiddelen

Ten slotte, zijn er ook een aantal hulpmiddelen voor in huis die het thuis wonen een stuk makkelijker maken. Deze hulpmiddelen zijn zeer geschikt voor ouderen omdat ze de zelfstandigheid vergroten. Hierdoor kunnen ouderen langer thuis wonen en in een bekende omgeving oud worden. Een aantal hulpmiddelen zijn:

  1. Een traplift in huis
    Een traplift is ideaal voor een woning met meerdere verdiepingen. Er zijn verschillende soorten trapliften die geplaatst kunnen worden op een rechte trap of een trap met een bocht. Door een traplift te plaatsen in huis, is het mogelijk om zonder probleem naar de slaapkamer of woonkamer te gaan. Voor meer informatie over de aanschaf van een traplift klik hier.
  1. Naast een traplift is het ook mogelijk om aangepaste meubels te plaatsen in huis zoals een verstelbaar bed of een verstelbare tafel.
  2. Als laatste kunnen er stangen in de badkamer en het toilet geplaatst worden. Dit is om de veiligheid te vergroten. En voor in de badkamer kan er een speciale antislip mat en een uitklapbare stoel geplaatst worden.

Ook al ben je slecht ter been, er zijn genoeg oplossingen en hulpmiddelen die het leven een stuk makkelijker en beter kunnen maken. Het is belangrijk om elke dag te genieten van het leven en niet thuis te blijven zitten.

Scroll naar boven