Wat is de ideale ontspanning na een lange work-out?

Na een intensieve training in de sportschool, een intensieve hardlooptraining of een fietstocht, kan het noodzakelijk zijn om even helemaal tot rust te komen! Zo krijgt je lichaam de kans om te herstellen, de afvalstoffen af te voeren, enzovoorts. Het afvoeren van afvalstoffen is belangrijk om de kans op spierpijn een volgende dag te verkleinen. Tijdens de intensieve work-out worden de spieren beschadigd, waardoor er kleine scheurtjes ontstaan. Je lichaam zorgt voor het herstel van deze scheurtjes en bouwt tegelijkertijd aan krachtigere spieren. Dit noemen we overcompensatie! Er zijn verschillende mogelijkheden om bij te dragen aan de opbouw en het herstel van spieren na een training.

 

Heerlijk tot rust komen in je eigen sauna

Een van de mogelijkheden die je hebt om na een intensieve work-out uit te rusten, is ontspannen in een sauna. Niet voor niets maken veel topsporters na hun trainingen gebruik van de sauna om de doorbloeding van spieren op peil te houden. Des te beter de doorbloeding is, des te makkelijker worden afvalstoffen afgevoerd. Ook bij een verminderde weerstand kan een bezoek aan de sauna goed werken.

 

Tip: kies voor een sauna in huis! Je kunt een sauna tegenwoordig relatief goedkoop aanschaffen in online tuinwinkels.

 

Geniet in bad of onder de douche van warmte

Vergelijkbaar met het effect van een sauna, is ook het nemen van een warm bad of een warme douche. Door een half uurtje in een warm bad te zitten, blijft de doorbloeding van je spieren doorgaan. Onder de douche kun je spieren eerst gedurende een korte tijd koelen met een koude straal, om ze vervolgens op te warmen met een hete straal. Combineer dit een aantal keer om de doorbloeding en het herstel van spieren te bevorderen. Dit werkt minder goed dan het gebruik van de sauna, maar kan als zeer prettig worden ervaren na een work-out.

Scroll naar boven